När tar AI över ditt jobb som konsult?

Klimatförändringen är en stor fråga för mänskligheten. Men det finns en ännu större. I alla fall om vi ska tro på Google. Söker du på ”climate change” på Google får du 676 miljoner träffar. Men det är ingenting mot vad som händer när du söker på ”AI” dvs Artificiell Intelligens – då får du hisnande fyra miljarder träffar. Alltså mer än fem gånger så många som på sökordet climate change.

Vi människor dras lätt till nyheter eller förändringar. En allt större mediastorm bombarderar oss dagligen med mer och mer information, nyheter, nya begrepp och koncept.

Ett av de senaste modeorden är AI, eller artificiell intelligens. Det finns många möjligheter och många är entusiastiska och nyfikna på hur AI kan hjälpa mänskligheten. Samtidigt finns det flera personer, bland annat Elon Musk och andra superentreprenörer, som höjer ett varningens finger och vill att vi ska ta riskerna på allvar. De menar att en intelligent AI kommer att vara väldigt svår för människan att kontrollera, och poängterar att vi inte vet vad konsekvenserna kan bli.

Men vad är egentligen AI och hur långt har vi kommit?

AI kan användas inom många områden och till många saker. Men som en generalisering kan vi dela in AI i två huvudområden: Allmän Generell Intelligens (Generell AI) och Specifik AI.

Den förstnämnda är den vi tänker på när Elon Musk oroar sig för att vi människor ska tappa kontrollen till en elektronisk artificiell intelligens. Generell Intelligens är när maskiner och datorer blir lika smarta eller smartare än människor, och själva kan lösa väldigt komplexa problem och nå komplexa mål.

Generell AI skulle potentiellt kunna användas för att utföra saker som att skriva böcker, självständigt programmera, göra film och utföra vetenskaplig forskning.

Specifik AI är det som allmänt kallas Maskininlärning (Machine Learning). Det handlar om att tillämpa algoritmer för självständigt lärande, där ett datorprogram gradvis kan bli bättre och bättre på en väldigt specifik uppgift. Exempel på tillämpningar för maskininlärning är taligenkänning, spela schack eller svara på Jeopardyfrågor.

När blir maskinen smartare än människan?

Men när kommer då maskinen att bli lika smart som oss människor? Eller är vi kanske redan där? Som du säkert vet så har generell AI inte kommit så långt än. Forskarna är inte överens om när generell AI kan nå den kända punkten i tiden när AI blir mer intelligent än människan. Den punkt i tiden som kallas för ”Singularity”. Men de flesta gissar att det kommer att dröja minst några decennier.

Ray Kurzweil som är utvecklingschef på Google förutspår att stationära datorer kommer att ha processorkraft likt en mänsklig hjärna år 2029 och att singulariteten uppnås år 2045.

Så dagen när AI tar över ditt jobb som konsult är förmodligen ganska långt bort i framtiden.

Specifik AI är däremot verklighet redan idag. Runt om i världen finns datorprogram som kan vinna i schack eller lära sig att trumfa en människa på frågesport.

Nyfiken på specifik AI och hur du kan använda machine learning på ditt företag?